Vad är aromaterapi?

Aromaterapi är en alternativmedicinsk terapiform där eteriska oljor används för att förstärka vårt immunförsvar och vår livskraft. Oljorna kan nå kroppen på olika sätt; genom doft, inandning, massage och bad.


Aromaterapi

Oljor som påverkar kroppens funktioner

I aromaterapi används terapeutiska oljor. Det är oljor som utvinns ur växter såsom blommor, citrusfrukter, rötter och bark och kallas för eteriska oljor. Inom aromaterapin ser man dessa oljor som en levande typ av energi. Att allt levande har en livskraft. Och de eteriska oljorna är växtenergi.

Enligt aromaterapin behöver vi människor livskraft och när vi inte får livskraft under lång tid kan det leda till sjukdom.

De eteriska oljorna kan användas i både massage, bad, genom att parfymera rummet och inandning.

Ursprung från forntida Egypten

Metoden kommer från Egypten där den användes redan 3500 år f.Kr. Senare har metoden utvecklas i både Frankrike och senare i England.

Detta gör oljorna för kroppen

Doften från oljorna påverkar kroppen först och främst genom luktsinnet som sedan kan väcka både minne och känslor. Dofter sägs också väcka nervsystemet och körtlar som styr hormonerna.

På huden sägs oljorna fungera på så sätt att små molekyler går igenom huden. Dessa molekyler sägs påverka hals och luftvägar positivt men även andra delar av kroppen om molekylerna når blodet.

Inne i kroppen sägs oljorna stärka immunförsvaret och verka antiseptisk och inflammationshämmande.

Aromaterapi på olika sätt

Aromamassage

Vid aromamassage så ger man massage med dessa eteriska oljor. Förutom oljornas effekt får du också en positiv effekt av massagen. Vid massage frigörs hormoner som gör att vi mår bra, såsom oxytocin.

De eteriska oljorna går ner i kroppen genom vår hud. Det finns olika sorters eteriska oljor beroende på vad du vill uppnå. Vissa kan verka avslappnande, vissa uppiggande och andra sensuella.

Aromabad

När du badar i badkar kan du droppa några av de eteriska oljorna i vattnet. På så sätt når de eteriska oljorna dig både via ditt luktsinne och genom din hud. Det du ska tänka på vid aromabad är att de eteriska oljorna löser sig väldigt dåligt i vatten och att du kan blanda ut oljan med en matsked vegetabilisk olja innan.

Aromalampor

En aromalampa är ett kärl där du underst har ett värmeljus och ovanför detta värmeljus ett kärl med vatten blandat med några droppar av eteriska oljor. När värmeljuset är tänt så ångas vattnet och sprider en väldoftande lukt i hela hemmet, vars lukt även sägs vara bra för dig.

Aromastenar

En aromasten är en sten som är gjord av lera. Om du droppar några droppar eterisk olja på stenen så kommer stenen att avdunsta dessa oljor väldigt långsamt och ge ifrån sig en svag lukt.